Opiniuj.pl - strona główna

Opiniami warto się dzielić!

Nordea Bank opinie

Ocena na podstawie 41 opinii

1.81 / 5

  • Prostota obsługi
    1.79
  • Oferta
    2.13
  • Obsługa klienta
    1.72

Dodaj własną opinię »

Sortuj wg: daty | oceny
  • ~alcka / 2012-11-27 21:38
    Ocena: 2.33 / 5
    Podpisaliśmy umowę kredytową na zakup domku. podpisanie umowy przebiegło sprawnie, ale zaraz potem okazało się, że nie mamy kontaktu z opiekunem, bo został zwolniony, a oddział zamknięto. Nowy opiekun ciągle powtarza, że nie ma czasu zajmować się naszą sprawą, jest obcesowy i bezczelny. Zgadzam się i potwierdzam, że analizy trwają w banku bardzo długo i niczym nie są uzasadnione. Czekamy na aneks do umowy juz 2 miesiące, a bank pobiera opłaty za odsetki i za monity dotyczące dokumentów, których bez ich aneksu nie mozemy załatwić. Nie chcą od nas zadnych dodatkowych dokumentów, wszystko jest w porządku, a mimo tego mamy czekać
    Wadyniemiła i niekompetentna obsługa klienta, narażanie na koszty,
    14 miesięcy, 400.000 tys, zł
  • ~Dijx / 2012-11-20 17:15
    Produkt w danym momencie to jedno, a obsługa klienta po jego sprzedaniu to drugie, a ta ostatnia jest fatalna i narusza obowiązujące przepisy.
    W umowie z nimi (tak COU, jak SCU) znajduje się kilka klauzul niedozwolonych z listy UOKiK, z części zaczęli ostatnio korzystać na potęgę kasując 30zł za wysłanie papierka pt. przypomnienie o dostarczeniu dokumentów - co jest niezgodne z prawem. Sami swoim niedbalstwem i biurokracją generują sytuacje, w których pisma takie wysyłają, a wysyłają je tak, że za nim otrzymasz pierwsze z nich, oni wyślą już trzy następne.
    Pobierają kwotę za pisma, w których nie ma wzmianki o tym, że zostajesz obciążony jego kosztami. Kwota -30zł nie pojawia się na Twoim koncie w momencie jej domniemanego zaistnienia, po prostu jak będziesz mieć środki, to Ci ją ściągną, inaczej nawet nie wiesz, że coś im rzekomo jesteś winien, co w zasadzie uniemożliwia złożenie reklamacji zanim kwota zostanie pobrana z konta.

    Pod poniższym linkiem można zapoznać się ze szczegółami:
    http://www.goldenline.pl/forum/1600656/czy-w-nordei-pracuja-ludzi e/s/9

    Polecam lekturę tematu.
  • ~edw / 2012-08-29 09:44
    Ocena: 1.67 / 5
    Bank wygląda dobrze tylko w rankingach i nie wiem skąd się one biorą. Długo czeka się na decyzje a od decyzji do przelania pieniędzy mija szmat czasu.Ponadto czepiają się rozliczenia transz. Pracownicy w banku wogóle nic nie mogą i mało wiedzą
  • ~RF / 2012-06-27 09:42
    Nordea raz na miesiąc przysyła monity z informacją, ze nie dostarczyłem dokumentów dotyczących ubezpieczenia nieruchomości, które były dawno dostarczone. Po długiej korespondencji okazało się, że chodzi o brakujące podpisy ubezpieczonego na polisie z Avivy. Kontaktowałem się w tej sprawie z Avivą i mam na piśmie od nich informację, że polisa jest ważna jeśli jest podpisana przez ubezpieczającego i nie musi byc podpisana przez ubezpieczonego. A Nordea wymaga, żeby była podpisana przez ubezpieczonego.

    Jeśli ktokolwiek ma podobny problem bardzo proszę o kontakt. Może razem uda się coś wywalczyć. Każdy monit kosztuje mnie jakies 7 EUR miesięcznie i wydaje się że Nordea jest tu całkiem bezkarna i może sobie robić co chce.

    Pominę już fakt, ze nasz opiekun zmieniał się kilka razy, Dyrektor oddziału zmieniła również pracę i sprawą zajmuje się aktualnie centrala.

    Nie zamierzam tego odpuścić wieć jeśli ktoś ma podobnę problemu z nieuznawaniem polis przez Nordee proszę o kontakt.
    ZaletyBrak
    WadyKompletna niekompetencja, opiekun zmieniany kilka razy. Nordea gubiła nasze dokumenty. Ogólnie porażka!!!
  • ~niezadowolony_klient / 2012-05-31 16:53
    Ocena: 1.00 / 5
    Po 3 miesiącach starania się o kredyt inwestycyjny bank nordea najpierw pozytywnie rozpatrzył wniosek po czym stwierdził, że kredytu nie udzieli. Serdecznie odradzam jakiekolwiek kontakty z tym bankiem.
    Zaletybrak
    Wadyniekompetencja
  • ~Victor / 2012-05-09 20:18
    Ocena: 1.00 / 5
    Witam,

    Omijajcie ten bank szerokim łukiem. Pobierają opłaty dosłownie za wszystko nawet za realizację polecenia zapłaty.
    Konsultanci dno w placówce w której mam konto regularnie co pół roku nowe owieczki zagubione w czasie i przestrzeni.
    Monity przychodzą i nie bardzo wiadomo czego dotyczą...

    Jednym słowem DRAMAT
  • ~aldgol / 2012-04-16 10:00
    Dziekuję za reakcję Fenix! Widzę że scenariusz ten sam. Niepokoi mnie fakt notorycznego pobierania opłat i dlatego zamierzam przesłać informację do ochrony konsumenta i nadzoru bankowego. Zaczynam mieć obawy, że to doraźne poprawianie wyników przez bank.
    Mam propozycję abyśmy szukali podobnych przypadków i przesłali podobnych skarg jak najwięcej.
    Pozdrawiam
    A.
  • ~fenix / 2012-04-14 13:09
    Ocena: 1.00 / 5
    witam!
    podobnie jak poprzednik od roku "walczę" z tym bankiem o wysyłane do mnie nieuzasadnione monity w sprawie dostarczenia dokumentów ubezpieczenia nieruchomości pod kredyt hipoteczny. Pomimo tego ,że wszystkie były załatwiane w bezpośrednio z w oddziale tego banku. Najpierw interweniowałem kilka razy w tej sprawie w oddziale u mojego opiekuna, zapewniał że wszystko załatwi /byłem oczywiście z wszystkimi papierami na potwierdzenie/. monity przychodziły dalej. Następnie próbowałem poprzez infolinię, monity przychodziły dalej. Napisałem w końcu reklamację. Odpisano mi po czasie i dopiero po mojej telefonicznej interwencji. Pomimo tego, że przyznano mi rację napisali, że wstrzymują wysyłanie monitów na miesiąc dopóki nie dostarczę brakującego dokumentu /który sami zgubili/. Własnie dostałem kolejny monit. Obsługa klienta w tym banku to żenada. Nie polecam nikomu!!! Jeśli się ktoś zdecyduje, radzę wszystkie sprawy załatwiać pisemnie za potwierdzeniem odbioru.
    Zaletybrak
    Wadyżenująca jakość obsługi klienta
    2 lata
  • ~aldgol / 2012-04-13 19:14
    Ocena: 1.00 / 5
    Od roku walczę z bankiem o wstrzymanie natretnego pobieranai opłat za monit - nieuzasadniony bo sprawa dawno załatwiona a 30 zł za każdy list o przypomnieniu znika z rachunku.
    Po wielu zabiegach bank kwoty zwraca. Zaczyna mnie to denerwować i zastranawiać na jak szeroką skalę w tym banku jest to zjawisko. Czy jestem tylko paskudnym wyjątkiem czy może jest to powszechna praktyka banku. Proszę o informacje od osób, które mają podobny problem w Nordea.
    A.
    Zaletybrak
    Wadysporo
    10 lat
  • ~wp@wp.pl / 2011-08-25 16:14
    Ocena: 1.00 / 5
    czekam na decyzje juz 73 dni, wszystko wyjaśnione pisemnie a NIKT w tym całym banku nie jest mi w stanie udzielić jakiejkolwiek konkretnej informacji !!!! ODRADZAM !!!!!
    Zaletybrak
    Wadyczekam na decyzje juz 73 dni, wszystko wyjaśnione pisemnie a NIKT w tym całym banku nie jest mi w stanie udzielić jakiejkolwiek konkretnej informacji !!!! ODRADZAM !!!!!
    -
  • ~ela1 / 2011-07-15 17:26
    Ocena: 3.67 / 5
    Ponad rok temu przewędrowałam przez różne banki i w każdym wystawiano mi symulację wysokości rat. Oferta banku Nordea wydawała mi się dobra, doradcy mili, brak kolejek, nie czułam się anonimową klientką. Zdecydowałam się. Wówczas (czerwiec 2010 r.) przy zakładanym oprocentowaniu 7,35 wyliczono ratę na 1 533 zł. Dzisiaj moja rata przy oprocentowaniu 7,10 wynosi 1 623 zł. Wiadomo, że wkrótce na skutek podnoszenia stóp procentowych będę płaciła więcej. Jeśli oprocentowanie wzrośnie do zakładanego (przed podpisaniem umowy z bankiem) 7,35 to moja rata wyniesie 1 680 zł. Skąd taka rozbieżność (147 zł) przy oprocentowaniu tej samej wysokości, tylko że dwóch różnych sytuacjach: przed podpisaniem umowy i po uzyskaniu kredytu? Jak dotąd nie uzyskałam odpowiedzi poza: "błąd systemu, przepraszam". Za to mam uczucie, że zostałam oszukana. W takiej sytuacji zapomina się, że w banku jest miła atmosfera.
    ZaletyMili, starający się pracownicy
    WadyDuże rozbieżności wysokości rat przewidywanych przed podpisaniem umowy, a obecnymi mimo oprocentowania w tej samej wysokości
    rok
  • ~Mireczek1965 / 2011-06-30 07:00
    Wystąpiliśmy Nordea Bank o kredyt konsolidacyjny. Na początku doradca kredytowy banku uprzejmie wyjaśnił nam promocje, jakich doświadczymy biorąc u nich kredyt. Oczywiście zastawem pod kredyt miał być nowo wybudowany rok temu dom piętrowy z działką 1000 m. kw. Potrzebną dokumentację szybko dostarczyliśmy do doradcy finansowego Norda Bank. Wszystko przebiegało w sielskim nastroju, uśmiechy, uściski rąk, zapewnienia, że mamy wystarczającą zdolność kredytową. Pozostał tylko rzeczoznawca wyznaczony przez bank, który miał wycenić nasz dom. Oczywiście za rzeczoznawcę płaciliśmy z góry 400 zł. co już wydało nam się dziwne gdyż w innych bankach jak się pytaliśmy opłata za wycenę potrącana jest z otrzymanego kredytu, a w przypadku nie otrzymania kredytu płaci bank. I tu zacząły się schody. Pan rzeczoznawca gdy tylko zadzwonił zaczął narzekać, że daleko ale może jakos dojedzie. Po przybyciu na miejsce zapytał się od razu na ile byśmy chcieli aby wycenił nasz dom. Jeszcze rok temu jak braliśmy kredyty na jego budowę rzeczoznawca z innego banku wycenił go na 600 tyś. więc taką sumę podaliśmy obecnemu rzeczoznawcy. Zaczęło się kręcenie nosem, wytykanie usterek, dłuższe siedzenie na kanapie patrzenie w nasze oczy i wzdychanie, że może dałoby się coś zrobić ale będzie ciężko. Sprawiało to takie wrażenie jakby rzczoznawca chciał jakieś dodatkowe wynagrodzenie finansowe zwane potocznie "łapówką". W zyciu takich rzeczy nie robiłem, zresztą jakbyśmy szastali kasą na lewo i prawo to napewno nie bralibyśmy kredytu. Rzeczoznawca pocmoktał i dojechał. Poinformowałem o tej sytuacji doradcę z Nordei, ten jednak tylko westchnął i powiedział, że nie jemu oceniać zachowanie ich rzeczoznawcy. Oczywiście procedura wyceny trwała ponad tydzień ( cztery zdjęcia i jedenen krótki opis).nasz dom wyceniony został na 450 tyś. zł. Dordca kredytowy stwierdził, że czarno widzi nasz kredyt, nawet nie dołożył starań aby nam w jakiś sposób pomóc pomimo tego, że wycena i tak przewyższała kwotę kredytu o jaki się ubiegaliśmy. Zaczął unikać moich telefonów. Pojechaliśmy osobiścię do doradcy poprosiliśmy z żoną o wycofanie dokumentów. Jak sie okazało po trzech tygodniach zastaliśmy wszystko w takim stanie jak przy ich składaniu. Zauważyliśmy, że doradca kredytowy Nordei przez trzy tygodnie bardzo się napracował nad naszym wnioskiem. Widać było ulgę na jego twarzy jak je nam oddawał, przecież wreszcie pobył się problemu. Oczywiście kasa za rzeczoznawcę przepadła. ZDECYDOWANIE ODRADZAM TEN BANK, PAPIEROLOGIA, BRAK ZAINTERESOWANIA KLIENTEM.TYLKO WSÓŁCZUĆ KIEROWNICTWU NORDEA BANK TAKICH PRACOWNIKÓW I NAJTAŃSZYCH RZECZOZNAWCÓW.Dokumenty złożyliśmy w innym banku. Doradca kredytowy nowego banku dzwoni po trzy, cztery razy na dzień ponieważ sporządza dokumentację dla analityka, przynajmniej widać, że coś się z naszym wnioskiem dzieje.
    ZaletyŻadnych plusów
    WadySame minusy
  • ~maniac / 2011-06-07 13:28
    Ocena: 1.00 / 5
    Obsługa w tym banku to totalne dno i tragedia. Pracownicy wiecznie się gdzieś spieszą, coś mają do załatwienia i nie za bardzo mogą znaleźć czas dla Ciebie. Co gorsza cały czas się mylą, sami nie wiedzą jakich dokumentów potrzebują i jak należy je wypełnić (oczywiście za wszelkie ich niedopatrzenia odpowiadasz... ty).

    DNO DNO DNO, omijajcie szerokim łukiem. Warunki może mają i dobre ale to tylko pozory!!!
    Zaletydobre warunki
    Wadywszystko pozostałe
    1
  • ~mrówka / 2011-02-11 16:26
    Ocena: 4.33 / 5
    JEŚLI KTOS Z PAŃSTWA NIE LUBI PRECYZYJNYCH DOKUMENTÓW, PORZĄDKU I MA MGLISTE POJĘCIE O PROCEDURZE W TYM BANKU NIE POWINIEN PRZYSTĘPOWAC DO KREDYTU. WSZYSTKIM ZDECYDOWANYM I "POUKŁADANYM" POLECAM
    ZaletySZYBKA PRZEJRZYSTA DECYZJA KREDYTOWA
    WadyBARDZO DUŻO DOKUMENTÓW DO SKOMPLETOWANIA [W NAJDROBNIEJSZYCH SZCZEGÓŁACH]
    KREDYT HIPOTECZNY BARDZO DUŻY
  • ~gonia / 2010-08-25 18:57
    Ocena: 3.67 / 5
    Dosyć ciekawa oferta lokat ale niski procent. Obsługa ok.Nie zawsze wszystko można zrozumieć dla niebankopwca mało czytelne.
    ZaletyProdukty-ciekawe
    WadyMała kompetencja niektórych ludzi z obsługi bezpośredniej.
  • ~7_lat_kredytu / 2010-07-22 15:38
    Wszystkim, którzy decydują się na współpracę z bankiem doradzam cierpliwość i opanowanie, ale przede wszystkim jakiś kurs bankowości, żeby doradzać personelowi. Należy też pamiętać o terminach i nie liczyć na Bank bo tam jest taki bałagan, że w życiu nigdzie nie spotkałem. Obsługa nie zna oferty, zasad i obowiązujących procedur. O wszystkim decyduje tajemnicza Centrala (kojarzy się z filmem Siedemnaście mgnień wiosny :-))), do której w żadnym wypadku nie ma dostępu (mój pion jest akurat w Łodzi). W razie problemów polecam pisanie od razu do Zarządu firmy do Gdyni. Inaczej raczej bez odzewu. Podsumowując: Bank dużych możliwości, w którym zapomniano, że utrzymuje go klient a cennym nabytkiem jest dobry pracownik (przez 7 lat obsługiwało mnie jako dedykowanego klienta 5 różnych osób). A blondynowi z reklamy polecam kontakt z Bankiem. Gwarantuje, że przestanie się uśmiechać.
    Zaletypo 7 latach mam bardzo dobre warunki
    Wadycałkowity brak kontaktu
    brak wiedzy personelu
    zacofanie informatyczne
    brak kompetencji, zarządzanie Centralne
    7 lat
  • ~rcnr / 2010-06-04 16:37
    Niestety po blisko dwóch latach jestem bardziej niz rozczarowany. Pracownicy, nie dość, że nie znają oferty banku to sprawiają czasami wrażenie jakby w ogóle poznać nie chcieli.
    Wpłatomaty rzadko serwisowane, interfejsy płatności elektronicznych ubogie w funkcje, jakakolwiek pomoc techniczna od reki po prostu niedostępna, na wszystko trzeba czekać.

    Na bank Nordea zdecydowałem sie głównie ze względu na wpłatomaty, stąd fakt ich nieserwisowania (np. po tym jak karta utknęła mi z niewiadomych przyczyn Pani w banku odpowiada mi, że nie widzi potrzeby dzwonienia do serwisu bo oni sami przyjadą, a na pytanie kiedy przyjadą Pani mówi, że pewnie za dwa dni).

    Ocenić każdy musi sam, jak dla mnie Bank Nordea = Opinia negatywna
    ZaletyLiczna liczba placówek
    WadyMała liczba oddziałów, w których można wypłacić pieniądze.
    20 miesięcy
  • ~luxon1 / 2010-05-30 16:14
    Ocena: 2.00 / 5
    Fatalna obsluga! Pracownicy nie znaja wlasnego produktu - wieczne pomylki i niedopatrzenia. Nerwy, problemy i walka z wiatrakami. Oferta banku moze i konkurencyjna ale jezeli jest nieduza roznica absolutnie wybralbym inney bank - szkoda ze musze teraz splacac hipoteke... :(
    Szczerze nie polecam.
    ZaletyMaja pieniadze na kredyty i ciekawa oferte
    WadySystem online beznadziejny w porownaniu z konkurencja - wiele ograniczen, niebezpieczny.
    6 m-cy
  • ~LEvEL / 2010-01-30 14:24
    Ocena: 4.67 / 5
    Ja jestem bardzo zadowolony. Uciekłem do NORDEA z BPH (zabierali mi prawie 20 zł mc) Mam konto SPECTRUM i jedyne opłaty jakie ponoszę to 1.50 zł mc za obsługę karty. Reszta wszystko za darmo, konto (kwartalnie minimum wpływy 4500, jak nie to 8 zł), wszystkie bankomaty bez prowizji, bezpłatny i łatwy dostęp do konta na kanałach www itp. Polecam
    Zaletytanio, tanio i tanio :)
    Wadyinfolinia
    10 miesięcy
  • ~kartofel04 / 2008-10-16 08:33
    ale przez internet lacze sie bez problemow. Oplat tylko sciagaja duzo. Pijawy
    Zaletylatwy dostep
    Wadydrogie obsluga, maly %
Dodaj własną opinię »

Zobacz również

mBank
Ocena: 1.94, ilość opinii: 662
Santander Bank Polska (BZWBK)
Ocena: 1.54, ilość opinii: 305
PEKAO SA
Ocena: 1.61, ilość opinii: 296
Millennium
Ocena: 1.84, ilość opinii: 90
PKO Inteligo / iPKO
Ocena: 1.99, ilość opinii: 71
ING Bank Śląski
Ocena: 2.52, ilość opinii: 66
Flixbus
Ocena: 2.30, ilość opinii: 849
ITAKA
Ocena: 2.79, ilość opinii: 365
Link4
Ocena: 1.57, ilość opinii: 336
Netflix
Ocena: 2.62, ilość opinii: 209
nju mobile
Ocena: 3.14, ilość opinii: 149
Virgin Mobile
Ocena: 2.53, ilość opinii: 119